Το ΊδρυμαΕκκλησιαστική ΣχολήΒιβλιοθήκηΖαγοροχώριαΕκθεσιακό κέντροΕιδήσειςMισθώσεις ΑκινήτωνeShop
Συνεργασίες

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Γ΄ Κύκλος Φθινόπωρο 2023 - Καλοκαίρι 2024.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ

Γ΄ Κύκλος Φθινόπωρο 2023 - Καλοκαίρι 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΤΗ  17 Απριλίου 2024

Φιλοσοφία και πράξη: πρόθεση, δράση και το ερώτημα "γιατί".

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΡΙΖΑΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΦΟΙ ΡΙΖΑΡΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΦΟΙ ΡΙΖΑΡΗ

Διάλεξη πρώτη: Μηδενισμός και Τεχνολογία - Κριτική της οντολογικής προσέγγισης του Martin Heidegger

Ομιλητής: Γεώργιος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής Ιστορίας των Φιλοσοφικών και Αισθητικών Ιδεών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παρασκευή, 15.12.2023, 7 μ.μ.

Κτίριο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Βασ. Σοφίας 24, Αθήνα.

 


 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Γ΄ Κύκλος Φθινόπωρο 2023 - Καλοκαίρι 2024

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ

Γ΄ Κύκλος Φθινόπωρο 2023 - Καλοκαίρι 2024

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΗ  30 Νοεμβρίου 2023

Φιλοσοφία και Τεχνολογία: μια σχέση αμοιβαίας προκατάληψης ή αμφίδρομου εμπλουτισμού; Με αφορμή το βιβλίο Φιλοσοφία της τεχνολογίας: μια κριτική επισκόπηση (εκδόσεις Ροπή 2023).

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 14 Δεκεμβρίου 2023

Φιλοσοφία και τέχνη: "μίμιση" και "κάθαρση" με αφορμή τη νέα έκδοση του "Περί Ποιητικής" του Αριστοτέλη (εκδόσεις νήσος 2023).

 


 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕ.Ε.Λ. ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Σειρά διαλέξεων

  • Χρήστος Γρηγορίου, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ. με θέμα “Το έργο τέχνης και η σημασία του”.
  • Σπύρος Καλτσάς, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 11:00 π.μ., με θέμα  “Η ηθική σκέψη σήμερα: προβλήματα και προοπτικές”.

και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Διδακτήρια Χαλανδρίου).

 


 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ & ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ - Γ΄ Κύκλος (Φθινόπωρο 2023 - Καλοκαίρι 2024).

 

 


 

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

 

Τελικός απολογισμός εργασιών 2ου Θερινού Σχολείου «Φιλοσοφία και Τέχνη»

Από την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 ως και την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μονοδένδρι Ζαγορίου, γενέτειρα των ευεργετών Αδελφών Μάνθου και Γεώργιου Ριζάρη, το 2ο Θερινό Σχολείο του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών» του Τμήματος Φιλοσοφίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το θέμα του 2ου Θερινού Σχολείου ήταν «Φιλοσοφία και Τέχνη». Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν οι σχέσεις Φιλοσοφίας και
Τέχνης, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προσεγγίσεις φιλοσοφικών ρευμάτων (Στωικισμός, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Σχολή της Φρανκφούρτης) και οι θεωρίες μεμονωμένων διανοητών (Shaftesbury, Baumgarten, Burke, Kant, Hegel, Nietzsche, Heidegger, Adorno κ.α.).

Η όλη διοργάνωση του 2ου Θερινού Σχολείου στέφτηκε με επιτυχία, η οποία μαρτυρείται τόσο από το αυξημένο ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμμετοχή των φοιτητριών/ων του Τμήματος και των τριών κύκλων Σπουδών του Τμήματος Φιλοσοφίας, αλλά και εξωτερικών συμμετεχουσών/συμμετεχόντων όσο και από τον αριθμό διδασκουσών/διδασκόντων από άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, Ακαδημία Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ), Τμήμα Κοινωνιολογίας (ΕΚΠΑ), Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (Πάντειο), Τμήμα Φιλοσοφίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), που έλαβαν μέρος στις
εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου. Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι στο πρόγραμμα του 2ου Θερινού Σχολείου συμπεριλήφθηκε και ειδική συνεδρία με παρουσιάσεις από τις/τους φοιτήτριες/ες του ΔΔΠΜΣ με θέμα τη Φιλοσοφία της Τέχνης του G.W.F. Hegel.

Ευχαριστούμε την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Άννα Μπατιστάτου, για την παρουσία της, το ενεργό της ενδιαφέρον για τις δράσεις του Τμήματος Φιλοσοφίας, την ανταλλαγή απόψεων και την εποικοδομητική συζήτησή της με τις/τους φοιτήτριες/ες και τις/τους διδάσκουσες/διδάσκοντες.

Το Τμήμα θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει θερμά το Ριζάρειο Ίδρυμα για την πνευματική, οικονομική και οργανωτική του αρωγή, όπως αυτή αποκρυσταλλώνεται και στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τριετή ισχύ (2022-20225), το οποίο υπεγράφη μεταξύ των δύο συνεργαζόμενων φορέων τον Δεκέμβριο 2022 και, ιδιαιτέρως, τον πρώην πρύτανη κ. Χρήστο Μασσαλά και τον κ. Κωνσταντίνο Λιούμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Θερινού Σχολείου
Κ. Ράντης, Διευθυντής ΔΔΠΜΣ «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών»
Γκ. Μαγγίνη, Πρόεδρος του Τμήματος
Χρ. Γρηγορίου
Α. Καλατζής

 

 


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ου Θερινού Σχολείου ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ [Ριζάρειο Ίδρυμα, Μονοδένδρι Ζαγορίου 7-11 Ιουλίου 2023]

Ανακοινώθηκε τo πρόγραμμα με τις περιλήψεις των εισηγήσεων του 2ου Θερινού Σχολείου "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ" που θα πραγματοποιηθεί στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή, στο Μονοδένδρι Ζαγορίου 7-11 Ιουλίου 2023. 

 


 

 

2ο Θερινό Σχολείο ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ [Ριζάρειο Ίδρυμα, Μονοδένδρι Ζαγορίου 7-11 Ιουλίου 2023

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Χειροτεχνικής Σχολής στο Μονοδένδρι Ζαγορίου από 7 έως 11 Ιουλίου 2023, το 2ο Θερινό Σχολείο ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ.

 


 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕ.Ε.Λ. ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Σειρά διαλέξεων

Βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σοχλής με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ο σχολικός εκφοβισμός», από την Επίκουρη Καθηγήτρια Αικατερίνη Μίχου. Το βιωματικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των Διδακτηρίων  της Ρ.Ε.Σ στο Χαλάνδρι και συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου.

 


 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕ.Ε.Λ. ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Σειρά διαλέξεων

Ομιλία διδασκόντων/ουσών του Τμήματος στα Διδακτήρια της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

  • Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε εισήγηση από την εντεταλμένη  διδάσκουσα του Τμήματος Γεωργία Γούγα με θέμα «Τα δικαιώματα των παιδιού σε περιβάλλον ετερότητας» στο Αμφιθέατρο των Διδακτηρίων  της ΡΕΣ (Χαλάνδρι, Τρίτη Μαΐου 2023). Την ομιλία παρακολούθησαν μαθητές από όλες τις τάξεις του λυκείου καθώς και πολλοί διδάσκοντες/ουσες, με επικεφαλής τον Δ/ντή του ΓΕΕΛ κ. Νικόλαο Γιαννή.

 


 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Β' ΚΥΚΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - Αφιέρωμα τεχνητή νοημοσύνη.

Βίντεο από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εργαστηρίου με θέμα «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» Αφιέρωμα: Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου της ΡΕΣ κ. Χρήστος Μασσαλάς.

­


­

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Β' ΚΥΚΛΟΣ Η φιλοσοφία ως "τέχνη του βίου". Εκδήλωση Τρίτη

 

Βίντεο από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του Β΄ Κύκλου εκδηλώσεων «Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου» - Λογική και συναίσθημα στη φιλοσοφία και την πολιτική με αφορμή το βιβλίο του Άρη Στυλιανού «Γνώση και πάθος στη νεότερη φιλοσοφία» (2022).

 


 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Β' ΚΥΚΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - Αφιέρωμα τεχνητή νοημοσύνη.

Βίντεο από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2023, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου με θέμα «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» Αφιέρωμα: Τεχνητή Νοημοσύνη.

 


 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Β' ΚΥΚΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - Αφιέρωμα τεχνητή νοημοσύνη.

 

 


 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Β' ΚΥΚΛΟΣ Η φιλοσοφία ως "τέχνη του βίου" ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022 - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

 

 


 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Τμήμα Φιλοσοφίας και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή ανέπτυξαν ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ακαδημαϊκή και εν γένει πολιτιστική συνεργασία τόσο στην  πόλη των Ιωαννίνων όσο και στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. Από το 2022-2023, η συνεργασία  πραγματοποιείται εντός Πρωτόκολλου Συνεργασίας με τριετή ισχύ (2022-2025), το οποίο υπεγράφη μεταξύ των δύο συνεργαζόμενων φορέων τον Δεκέμβριο 2022 και περιλαμβάνει σειρά τρεις (3) άξονες δράσεων:

  1. Διεξαγωγή Θερινού Σχολείου του Διϊδρυματικού, Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών» του Τμήματος Φιλοσοφίας στο Μονοδένδρι Ζαγορίου κατά τον μήνα Ιούλιο. Η  πρώτη διοργάνωση με θέμα «Η διεπιστημονικότητα της φιλοσοφίας σήμερα» πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο διάστημα 8 με 12 Ιουλίου 2022. Το 2ο θερινό σχολείο με θέμα «Φιλοσοφία και Τέχνη», θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 11 Ιουλίου 2023.
  2. Χορηγική στήριξη των δύο κύκλων εκδηλώσεων – «Η φιλοσοφία ως “τέχνη του βίου”» και «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος»  – του Τμήματος Φιλοσοφίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι φέρουν τον γενικό τίτλο «Το Τμήμα Φιλοσοφίας στην πόλη».
  3. Κύκλο διαλέξεων «Αδελφοί Ριζάρη» τόσο στο κτίριο παλαιών γραφείων Διοίκησης του Ριζαρείου Ιδρύματος (Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα) όσο και στις εγκαταστάσεις της Ρ.Ε.Σ. στα Διδακτήρια Χαλανδρίου (οδ.Ριζαρείου 1 Χαλάνδρι). Οι διαλέξεις που διεξάγονται στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος απευθύνονται στο ευρύ κοινό, με θέματα γενικότερου φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, και σε αυτές συμμετέχουν, εκτός των διδασκόντων του Τμήματος Φιλοσοφίας, και προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες από την ημεδαπή και την αλλοδαπή. Οι ομιλίες και οι συναφείς προς αυτές δράσεις που διοργανώνονται στα Διδακτήρια Χαλανδρίου απευθύνονται στους μαθητές/τις μαθήτριες των Διδακτηρίων και έχουν, κυρίως, παιδαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα.

 


 

Συνεργασία Ριζαρείου Ιδρύματος και Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών»:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΡΙΖΑΡΕΙΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ,  8-12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

­


 

Συνεργασία Ριζαρείου Ιδρύματος και Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών»:

1ο Θερινό Σχολείο: Η διεπιστημονικότητα στη φιλοσοφία σήμερα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ριζαρείου Ιδρύματος και του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών», θα πραγματοποιηθεί στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου από 8 έως 12 Ιουλίου 2022, το 1ο Θερινό Σχολείο: Η διεπιστημονικότητα στη φιλοσοφία σήμερα.