Το ΊδρυμαΕκκλησιαστική ΣχολήΒιβλιοθήκηΖαγοροχώριαΕκθεσιακό κέντροΕιδήσειςMισθώσεις ΑκινήτωνeShop
Ειδήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων με αρ.πρωτ. 25345/6-3-2023, προσκαλεί τους υποψηφίους/φιες μαθητές/τριες, για την εισαγωγή τους στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ρ.Ε.Σ. για το σχολ. έτος 2023-2024, να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Για την υποβολή της αίτησης ακολουθείται η διαδρομή:

Αρχική/Εκπαίδευση/Εγγραφή σε σχολείο/Εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι εισέρχονται στην πλατφόρμα μέσω του συνδέσμου:

www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι από Παρασκευή 10.3.2023 και ώρα 14:00 έως και Δευτέρα 27.3.2023 και ώρα 14:00.

Ο αριθμός των θέσεων ορίζεται σε σαράντα (40) μαθητές και μαθήτριες από την Ριζάρειο περιουσία.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ρ.Ε.Σ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ριζάρειο Ίδρυμα εδώ και 44 χρόνια μεριμνά αδιαλείπτως, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης της Υφαντουργίας, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα σε νέες της χώρας μας μέσω των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του Ιδρύματος στο Μονοδένδρι Ζαγορίου Ιωαννίνων. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει τη λειτουργία του υπάρχοντος Χειροτεχνικού Κέντρου, το οποίο χρήζει αναβάθμισης, ώστε να προσελκύσει νέες σπουδάστριες και σπουδαστές που θα τους παρέχεται μέσα από σύγχρονα μέσα και μαθήματα η απαραίτητη εκπαίδευση και θα τους χορηγείται πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος. Το Πολυμελές Συμβούλιο έχει ήδη εκπονήσει Πρόγραμμα Σπουδών και έχει τεχνικά αναβαθμίσει τα κτίρια του Ιδρύματος στο Μονοδένδρι για να ανταποκριθεί στη νέα μορφή μαθητείας.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Ν. 5039/2023, τεύχος Α΄ 55/10.03.2023, άρθρο 39) της ίδρυσης Ιδιωτικής Επαγγελματικής Σχολής Κατάρτισης ή/και Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, με δωρεάν φοίτηση στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι που αποτελούσε διακαή πόθο του Πολυμελούς Συμβουλίου για πολλά χρόνια καλύπτοντας τις ειδικότητες της Παραδοσιακής Χειροτεχνίας και Υφαντικής και της Παραδοσιακής Ενδυμασίας και Υφαντικής.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαίτερα στην Υπουργό κυρία Νίκη Κεραμέως η οποία έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημά μας και συνέβαλε στην εν λόγω ρύθμιση.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υλοποίηση της πρόκλησης αυτής η οποία θα αποτελέσει νέο ξεκίνημα για τη Χειροτεχνική Σχολή, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται το ίδιο το Ριζάρειο Ίδρυμα και το Ζαγόρι γενικότερα.

 

Το Πολυμελές Συμβούλιο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Ριζαρείου Ιδρύματος με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ακολουθεί το ενημερωτικό υλικό από τον κύκλο των δράσεων.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τη χορωδία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Στους ανακαινισμένους χώρους του ιστορικού κτιρίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής επί της Βασιλίσσης Σοφίας 24 στην Αθήνα, η Διοίκηση του Ιδρύματος υποδέχθηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Σχολής, οι οποίοι έψαλλαν τα κάλαντα, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνους.

Εκ μέρους του Πολυμελούς Συμβουλίου καλωσόρισε τους καθηγητές συνοδούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου ο Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τσακίρης, ανταλλάσσοντας στη συνέχεια ευχές.

Η εξαιρετική χορωδία της Ριζαρείου Σχολής με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μετέδωσε τη συγκίνηση και το κατανυκτικό κλίμα των Χριστουγέννων σε όλους.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ - Χ ρ ή σ τ ο ς Β. Μ α σ σ α λ ά ς

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό Ιωαννίνων είναι δημιούργημα του πολυβραβευμένου Γλύπτη Θεόδωρου Ν. Παπαγιάννη, Ομότ. καθηγητή της ΑΣΚΤ. Η ευαισθησία του πρωτοπόρου δημιουργού τον γυρίζει πίσω και θυμάται, νοσταλγεί, εμπνέεται και μορφοποιεί τις αγωνίες μας, ξορκίζοντας το χάος…

Ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου κρατά ζωντανό το όραμα του δημιουργού του και διαχέει το μήνυμά του: η τέχνη είναι μάθημα ειλικρίνειας.

«Το Έργο Τέχνης…» είναι μια προσπάθεια να προβληματιστούμε στη γλώσσα των έργων τέχνης με αφετηρία τα έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

 

Χρήστος Β. Μασσαλάς, Δεκέμβριος, 2022